top of page

Hon banade vägen för andra läkare

Anna Kaijser tog sin läkarexamen 1901 som en av Sveriges första kvinnor. Hennes studiekamrater Ada Nilsson och Alma Sundquist valde bort man och barn. Det ansågs inte möjligt att vara kvinna, läkare, mor och maka på samma gång. Men Anna ville ha både jobb och familj. Frågan var bara hur det skulle gå till i en tid då en gift kvinna var omyndig, inte hade egna pengar och enligt lag förbjuden att ta offentliga tjänster.

 

En dag får barnbarnet Eva Kaijser överta sin farmor Annas 3 000 brev. De känns som hälsningar ur en roman från förra sekelskiftet. Genom breven kan man höra Anna debattera kvinnors rättigheter under kristallkronor i borgerliga salonger. Hon går jour bland fattiga kvinnor på B.B., söker upp febriga spädbarn och vaccinerar skolelever mot smittkoppor. Hennes värld skakas av krig och epidemier. Hon följer med oro sin kusin Gustaf Mannerheims kamp för ett fritt Finland och två av hennes barn dör i turberkulos. Mot alla odds lyckas hon tillsammans med sin man Fritz skapa en tillvaro i Härnösand där hon kan leva livet fullt ut både som mamma och läkare. Hon strävade inte efter att bli en förebild - men blev det ändå.

Anna K omslag.JPG
Fritz o Anna.JPG
" En inlevelsefull biografi "

"Författaren och journalisten Eva Kaijser har skrivit en inlevelsefull biografi om sin farmor Anna Kaijser (1870–1947). Anna Kaijser var den första kvinnliga läkaren i Sverige som kombinerade yrkeslivet med familjelivet. När hon tog sin läkarexamen i början av förra sekelskiftet fick inte utbildade kvinnliga läkare praktisera läkaryrket om de gifte sig och bildade familj. Men Anna Kaijser ville inte välja bort någon av delarna ur sitt liv. Med stöd av sin make Fritz Kaijser och sina föräldrar gav hon inte upp läkaryrket och fann vägar att ändå arbeta som läkare trots stelbenta regler och konventioner. 

Författaren har med hjälp av Anna Kaijsers över 3.000 sparade brev kunnat ge en inblick i hennes liv. Läsarna får ta del av hennes glädje-ämnen och sorger från uppväxten i det högborgerliga barndomshemmet i Stockholm till att bli både doktorinna och doktor i Härnösand. 

Boken är välskriven och är en riktig bladvändare och som läsare förflyttas man lätt tillbaka i tiden genom de utmärkta miljöskildringarna. Anna Kaijser är en bok för alla som gillar biografier eller är intresserade av historia.       Helhetsbetyg: 4."

Bibliotekstjänst, som vägleder de svenska bibliotekens inköp ger boken ett utmärkt omdöme. Vi citerar från BTJ-häftets nummer i mitten av augusti: 

Unga paret Fritz och Anna

bottom of page