top of page

Omdömen om boken

En ovanlig bok
och en fin läsning

Agneta P dalsland.jpg

Ur mail från Agneta Pleijel:

Hej Olof… jag började läsa din bok i morse och blev fängslad av pojken, stenen och asken…

Vi är nästan jämnåriga, jag är två år äldre ser jag, men det är samma uppväxttid och den gav mig glada stunder av igenkänning och egna minnen – första cigaretten, fösta coca-colan, första kyssen…

 

Det är en allvarsam bok, och jag läste med stark igenkänning dina huvudteman, sexualiteten, bekymren med att känna falskhet inför tron.  Det var verkligen en annan tid än nu. Att det handlade om en pojke var intressant för mig som var flicka.

 

…det var en fin läsning för unga människor av i dag, eftersom du behandlar tiden och pojkens samvetskval och funderingar med så stor respekt. Också skildringen av föräldrarna och familjen. Tvivlet, den vacklande gudstron och känslan av att svika föräldrarna kände jag starkt igen mig i.

 

Det är en ovanlig bok och jag tyckte som sagt om den… Tack för läsningen... Du skildrar en ung pojke och en god människa och det grep mig.   Många hälsningar!    Agneta

En livsåskådning
som många kan
känna igen sig i

Mail från Lisbeth Gustafsson

Hej Olof, Nu har jag läst din bok/biografi Trädet och stenen. Det är en mycket fin och välskriven bok. Jag är mycket imponerad över din förmåga att så konsekvent gestalta en liten pojkes känslor och upplevelser. Med stor spänning följde jag Anders genom konfirmationen och den drabbande känslan av svek när han satt kvar i bänken under kommunionen året efter.

 

Jag tror att du gestaltar många människors oförmåga/ovilja att leva upp till en kristen föräldra- generations förväntningar. Jag är också övertygad om att många av våra generationskamrater och deras barn känner igen sig i den livsåskådning som Anders så naturligt uttrycker genom sin kontakt med ”träd och stenar”. En stor eloge till dig som författare, Olof!

 

Varma hälsningar    Lisbeth

bottom of page